marți, 31 ianuarie 2017

EDUCATIA HOLISTICA I Alina Ion I Asociatia DACA


Participarea la Cursul de Educatie Holistica mi – a adus ocazia de a impartasi cateva dintre metodele mele non – formale de predare si de invatare prin joc si cateva dintre bio instrumentele didactice pe care le folosesc. Unul dintre aceste instrumente didactice este auxiliarul Pic din Tara Viselor care aduce o abordare holistica a inteligentelor multiple detaliate de H.Gardner. Cu ajutorul lui putem stimula si evalua potentialul creativ al copilului, putem afla stilul lui de invatare si putem oferi o consiliere corespunzatoare. Educatia Holistica este un concept promovat de Noemi Paymal  - antropolog, cercetator, jurnalist si autor de origine franceza din Bolivia.
 Ea este Director al Institutului International  Pedagooogia 3000.

Pedagooogia 3000  este o sinergie pedagogica la care ader pentru ca, impreuna, parinti – copii – educatori/profesori sa co-cream  o educatie mai intelegatoare, mai umana, mai distractiva si mai folositoare, care are in vedere nevoile reale ale copilor de azi si de maine, ale noii societati si ale Planetei Pamant.



Pedagooogia 3000 aduce raspunsuri la intrebarile cu care ne confruntam in ultimii 10 – 15 ani. Aceste intrebari au aparut ca urmare a schimbarilor pe care le vedem in cmportamentul copiilor din noua generatie.
Principalele argumente ale educatiei holistice:


Schimbarile uimitoare pe care le observam la copiii de azi ne fac sa ne intrebam:

Ce se intampla cu ei?
Este vorba despre un alt conflict intre generatii sau altceva se intampla?
De ce atat de multi copii care au un mod diferit de a fi si de a se comporta se nasc in aceeasi perioada de timp peste tot in lume, in medii culturale, sociale, economice diverse?  
De ce felul lor de a invata este atat de diferit? 
Ce inseamna  aceste schimbari pentru viitoarea societate?
Care sunt implicatiile pentru adultii de astazi?
Ce se intampla cu umanitatea in general?

Noul comportament al copiilor  de azi impune nevoia unei mari schimbari in Educatie si in Sanatate. Aceasta schimbare are legatura cu noi toti deoarece toti facem parte din ea.
Este important sa invatam sa redirectionam procesul de invatare spre o educatie integrala pentru copil, atat acasa cat si in clasa. Acest proces de invatare ar trebui numit mai degraba unul de invatare – invatare deoarece in dinamica lui, cu totii invatam, profesori si elevi deopotriva. Tuturor ne revine atat rolul de a preda cat si acela de a invata.

Distinsul profesor  George Kühlewindl  scria in 2001:
"In ultimii 20 de ani se nasc tot mai multi copii care prin felul lor de a fi si a se comporta se diferentiaza de parintii si de profesorii lor. Noile generatii de suflete care vin pe Pamant sunt copii foarte maturi care sunt nemultumiti de lumea adultilor si care, printr – un puternic impuls spiritual vor sa transforme aceasta lume. Acesta este cel mai important eveniment al modernitatii."(Kuhlewind, 2002:9 at the back)

Cine sunt copiii noului mileniu?

Bebelusi, copii, adolescenti, adulti si chiar bunici care au talente innascute exceptionale,  o mare intuitie si sensibilitate comparatuv cu generatiile anterioare dinainte de anii '80. Acest nivel ridicat de constiinta poate fi vazut in toate domeniile: fizic, afectiv, emotional, etic, social, comportamental, cognitiv, psihologic si spiritual.

Profesorii de azi observa cu uimire:
Copiii sunt obraznici si ne ignora. Pana acum 10 ani ne ascultau. Copiii de azi sunt inteligenti si iubitori dar comportamentul lor si stilul de invatare este diferit. Nu mai stim cum sa ne purtam cu ei. Nu mai pot sta locului pe scaun mai mult de 5 minute!

Parintii spun:
Acasa, aceeasi poveste; imi vad baiatul si fata atat precoce in multe feluri, foarte maturi. Pot sa pronunte cuvinte cand de – abia au 8 luni si pot face propozitii la 14 luni. Dorm si mananca putin. Su au mai multa energie decat noi, adultii! De multe ori nu mai stim ce sa facem: Ne pierdem rabdarea!
Medicii pediatri mentioneaza si ei ca acesti copii au un metabolism diferit si vorbesc despre noi procese de imunitate.

Obstetricianul  bolivian, Dr. Gonzalo Córdova, explica:
"Se nasc cu ochii larg deschisi si se uita la toate imprejur. Se uita la mine de parca ar trebui sa le raspund la intrebari! Din primele momente de viata au contact vizual puternic cu mama lor. Unele mame spun ca au o comunicare telepatica cu ei chiar si inainte de nastere. Suntem uimiti! Se pare ca suntem martorii unui salt in evolutia umanitatii! (Cordova, 2005: pc)

Paul Dong, Thomas Raffill’s si Dr.Natalio Dominguez Rivera afirma ca:
Exista unele cazuri uimitoare de copii care au aparut in China, Romania si in Statele Unite. Multe universitati din lume au inceput sa studieze aceasta chestiune.

Exista in China copii cu anumite abilitati superfizice, ei pot, fara o pregatire anterioara, sa auda gandurile oamenilor, sa citeasca o pagina dintr – o carte inchisa, sa miste o minge in aer cu energie proiectata. (INDI-GO Foundation, 2004:124)

Ceea ce este uimitor referitor la caracteristicle acestor copii de astazi nu sunt doar abilitatile lor cognitive ridicate cat si nivelul lor de intelegere in toate domeniile, nivelul lor profund de empatie.
Sociologii si antropologii spun ca aceste abilitati (Abad, 2004: cp.) se manifesta atat de repede incat transcend abilitatea parintilor si a profesorilor de a – i educa, ceea ce explica profunda criza din sistemul de educatie si chiar din cel de sanatate.

Dr. Dominguez explica:
Unii copii sunt recunoscuti pentru puritatea mentala, vitalitatea crescuta, maturitatea precoce desi nu indeplinesc anumite sarcini date lor de la scoala, atitudinea critica uneori caustica si intepatoare, nemultumirea fata de sistemul de educatie, usurinta cu care manevreaza echipamentul electronic si, mai presus de toate, o viziune diferita asupra vietii si o respingere a sarcinilor de rutina.

Acesti copii au o personalitate puternica, greu de diagnosticat deoarece sunt diferiti unii de altii; nu le poate fi aplicat clasicul IQ (intelligence quotient) deoarece lucreaza dintr – o perspectiva diferita. (vezi si www.pedagooogia3000.info).


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu